Proteza scheletata

Ce este o proteza ?

Este o solutie de inlocuire a spatiilor mari datorate pierderilor dentare, astfel restabileste functia masticatorie, functia fizionomica, functia fonetica care au fost pierdute sau diminuate odata cu pierderea dintilor. Cauze datorita carora pacientii pierd dintii sunt : accidente de munca, accidente rutiere, carii, complicatiile cariilor, boala parodontala(parodontita marginala). In aceste cazuri de indica inlocuirea dintilor cu proteze sau punti pentru restabilirea functiilor sistemului stomatognat si pentru a pastra intr-o stare buna dintii care au ramas pe arcada deoarece datorita lipsei dintilor cei care au ramas pe arcada vor fi suprasolicitati iar cu timpul se vor pierde prin extractie.

Atunci cand lipsesc mai multi dinti se indica confectionarea unei proteze scheletate, desigur nu la toti pacientii este aceasta indicatie dar in majoritatea cazurilor cand pe arcada lipsesc molarii si nu mai avem nici un dinte stalp in partea terminata a arcadelor se vor confectiona protezele scheletate.

Ce este o proteza scheletata ?

Este un dispozitiv care are rolul de a inlocui dintii lipsa prin legarea sa de dintii restanti prin diverse sisteme de prindere si care poate fi indepartat de pacient pentru curatire. Cea mai dificila etapa in integrarea lucrarii protetice este ca aceasta sa fie acceptata de pacient si modul cum acesta accepta metoda de tratament, adica pacientul trebuie sa accepta proteza din punct de vedere psihic deoarece aceasta proteza se indeparteaza din cavitatea bucala si confera pacientului sentimentul de imbatranire de inferioritate. Cu trecerea timpului pacientul se va obisnui cu proteza si toate activitatile cotidiene se vor realiza foarte usor si simplu.

Ce se intampla la prima consultatie a medicului dentist ?

Specialistii clinicii Ciso Dental vor evalua starea dintilor restanti, a gingiilor, osul crestelor edentate astfel avand toate aceste date specialistii nostri vor elabora un plan de tratament pentru inlocuirea dintilor lipsa folosindu-se de dintii restanti si celelalte elemente anatomice ale cavitaii bucale. Dintii ce vor fi inclusi in proteza vor fi alesi dupa dintii restanti respectand forma si culoarea acestora.

Ce avantaje ofera proteza scheletata ?

– Ajuta la refacearea functiei masticatorii prin aditia de dinti;

– Imbunatatirea functiei fizionomice prin intarirea increderii pacientului;

– Astfel santurile periorale si perinazale(din jurul buzelor si a nasului) se vor nivela deoarece acestea se accentueaza datorita lipsei dintilor si dau un aspect imbatranit fetei;

– Imbunatateste functia de fonatie care e indeplinita mai ales prin prezenta dintilor frontali;

– Se refac relatiile de ocluzie dintre cele doua maxilare astfel previne patologia articulatiei temporomandibulare;

– Previne migrarea dintilor restanti in spatiile aparute dupa extractii;

– Previne parodontita marginala (boala parodontala);

– In cazul in care in timp apare indicatie de extractie a unui dinte restant acesta poate fi extras si adaugat pe proteza scheletata;

Care sunt limitele unei proteze scheletate ?

Aceasta se va intinde pe gingie, pe os, pe cerul gurii(palat) si pe dintii restanti. Are o multitudine de sisteme de prindere pe dinti si anume : crosete, capse, telescoape, culise. Dintii protezei sunt realizati din acrilat sau din ceramica, baza protezei prezinta o parte metalica care e acoperita de un acrilat roz pentru estetica. Modul in care este realizata proteza este de a preveni imbolnavirile partilor moi, si a tesuturilor dure cat si lipsa depunerilor de placa dentara si a acumularilor de resturi alimentare.

In cat timp ma acomodez ?

Acomodarea este cea mai grea etapa in tratamentul pacientului deoarece aceasta depinde doar de el. Proteza este un corp strain iar receptorii din cavitatea bucala cat si limba trebuie sa se adapteze cu proteza. In tot acest timp proteza va beneficia de mici ajustari in locurile unde preseaza foarte mult pe os, sau deranjeaza partile moi realizand leziuni. Limba se va obisnui in cateva zile cu noii dinti artificiali incomodand in timpul vorbirii. Se vor consuma alimente de consistenta moale, semisolida realizandu-se o masticatie pe ambele parti ale cavitatii orale. Dupa ce aceasta perioada va trece pacientul va fi mult mai increzator si multumit cu noua proteza.

Cum intretin proteza ?

– Mentinerea unei igiene corecte a protezei si dintilor restanti;

– Indepartarea resturilor de alimente, a placii, a petelor de pe proteza;

– Se periaza proteza cu periuta cu perii de duritate medie;

– Nu se umbla la elementele de ancorare de dintii restanti;

– Se va avea grija ca in timpul curatatii sa nu alunece astfel riscand a se sparge;

– Se gasesc pe piata paste speciale pentru curatarea protezelor(cele obisnuite sunt prea abrazive), tablete efervescente, substante antibacteriene sau se poate folosi sapunul;

– In timpul nepuratarii aceasta se tine intr-un pahar cu apa pentru a evita deshidratarea acestei si modificarea formei.

Va asteptam la clinica Ciso Dental pentru a beneficia de cel mai corect si complet plan terapeutic in realizarea unei astfel de proteze si de altfel pentru a va imbunatati estetica, fonatia si masticatia.

Bld. Burebista ,Nr. 1 Bl.D 15 ,Sc. 3 ,Ap 71 ,P

Apelează-ne

Apelează-ne

0721.208.884

Trimite-ne un e-mail la

Trimite-ne un e-mail la

contact@cisodental.ro

Programează-te

Programează-te

Simplu si rapid

Programează-te