Veneers sau fatetele dentare

Multi dintre noi ne dorim dinti frumosi si stralucitori si mai ales un zambet care sa ne faca mai increzatori in noi, insa natura nu ne-a inzestrat cu asemenea dinti; insa stomatologia a evoluat atat de mult incat acum putem sa ne indeplinim acest vis. Specialistii nostri va vor recomanda fatetele ceramice (din portelan) in urmatoarele situatii:

–          Fracturi minore de unghiuri incizale cu expunerea minima a dentinei;

–          Dinti cu forme anormale;

–          Prezenta diastemei sau „strungaretei” denumita popular;

–          Coloratii inestetice ale dintilor, ingalbeniri;

–          Dinti prea scurti;

–          Pozitia incorecta a unor dinti;

–          Amelogeneza imperfecta;

Ce sunt fatetele de portelan sau Veneers ?

Se mai numesc si fatete laminate din portelan sau simplu fatete. Ele sunt ca o imbracaminte din portelan cu rol de a reface morfologia, anatomia si estetica dintelui afectat. Dintele care urmeaza a fi tratat trebuie sa fie preparat prin slefuirea fetei care se vede prin indepartarea din stratul de smalt. Dupa care se realizeaza o amprentare a dintilor preparati urmand ca amprenta sa fie trimisa laboratorului de tehnica dentara care va turna modelele din ghips(care sunt copii fidele ale arcadelor dentare ale pacientului) pe care tehnicianul va realiza fatetele din portelan. Dupa aceasta etapa tehnica medicul dentist va „lipi” aceste fatete de dintii preparati anterior. Aceasta metoda este accesibila majoritatii pacientilor nefiind foarte scumpa pacientul obtinand zambetul mult dorit.

Din ce se mai pot realiza fatetele ?

Fatetele se mai pot realiza si din compozit de rasina (materialul din care se realizeaza „plombele”) direct in cabinetul dentar de catre medicul dentist, sau se realizeaza in mod indirect de catre medicul tehnician in cabinetul de tehnica dentara. Insa este mai putin rezistent si se modifica la culoare in timp.

Dintii mei vor fi sensibili dupa fatetare ?

Anumite persoane un oarecare disconfort la factorii termici si la presiune imediat dupa ce dintii au fost preparati, acest lucru se datoreaza faptului ca dintele este preparat prin slefuirea si indepartarea unui strat de smalt din dinte si astfel apropierea de nervul dintelui. Insa acest disconfort va disparea dupa aproximativ 1-2 saptamani.

Ce trebuie sa fac dupa ce am aplicat fatetele din portelan ?

Dupa ce s-au aplicat fatetele ceramice, acestea sunt foarte rezistente si dieta normala nu le va deteriora. Un lucru trebuie stiut ca portelanul nu este un material moale, maleabil si de aceea trebuie evitate obiceiurile care supune la forte de indoire sau rasucire ale fatetelor, deschiderea capacelor cu dintii, spargerea nucilor in dinti de asemenea nu sunt idei bune.

Inainte si dupa fatetare

Ce trebuie sa fac ca sa le mentin si sa le intretin ?

Dupa aproximativ o saptamana de la aplicarea fatetelor este recomandat ca pacientul sa se reintoarca pentru lustruirea estetica si pentru a evalua rezultatele tratamenului. In aceasta sedinta vom evalua aplicarea fatetelor, raspunsul dintilor la tratamentul ales, daca exista cazuri in care pacientul sufera de bruxism(scrasnirea dintilor) se vor realiza gutiere care vor proteja fatetele in timpul somnului. In rest trebuie sa va spalati pe dinti regulat si sa folositi apa de gura.

Albirea sau aplicarea fatetelor laminate ?

Albirea se recomanda in cazuri de decolorari usoare ale dintilor cand acestea se pot remedia printr-o albirea insa in coloratii ca cele din tratamentul cu tetracicilina se va recomanda fatetarea cu fatete laminate din ceramica, ceea ce va implica tratarea dintilor prin slefuire si astfel dintii vor ramane permanent slefuiti, de aceea nu se recomanda fatetare la dintii care sunt estetici si corect plasati in cavitatea orala.

Va asteptam la clinica Ciso Dental pentru mai multe detalii si pentru a colabora impreuna la implinirea visului de a avea dinti si un zambet frumos.

0 comments

ariel

buna ziua, v-as ruga sa imi spuneti daca in cazul dintilor fisurati fatetarea presupune scoaterea nervului. eu am ambii canini fisurati de ceva vreme, la unul dintre ei cred ca am si pierdut o foarte mica parte. inca nu este nimic vizibil insa eu stiu ca am o problema, am si mers la un medic stomatolog cu gandul de a rezolva insa medicul mi-a spus ca raul a fost deja facut si ca daca dintele nu arata inestetic nu ar avea rost sa procedeze la anihilarea nervului, imbracarea dintelui etc. si inca o data pentru a fi pe deplin lamurita, fatetarea este o “imbracare” a dintelui afectat cu un materil protector? dumneavoastra ce imi recomandati? e normal sa las aceasta problema sa se adanceasca si sa iau masuri abia dupa deteriorarea vizibila a dntilor?

    Ciso Dental

    Stimate domn/doamna
    nu este indispensabila scoaterea nervului daca doriti fatetare decit daca simtiti durere la cald/ rece, dulce etc.
    Fatetarea este o imbracare estetica a dintelui pe care noi nu o recomandam pe canin. Puteti alege varianta coroanei. Daca doriti sa aprofundati acest subiect va invitam la o vizita cu unul din medicii nostri ( va reamintesc ca prima vizita in clinica noastra este GRATUITA)

madda

Buna ziua.
Ad vrea sa stiu cat costa fatetarea unui dinte.multumesc

alina

ce imi puteti spune despre fatetele din compozit.le recomandati sau nu.

DESAGA MIHAELA

Buna ziua,

As dori sa imi spuneti daca se pot aplica fatete dentare pe toti dintii. De asemenea m-ar interesa daca sa stiu cat de rezistente sunt .

Multumesc frumos !

catalina

buna ziua.as dori sa stiu daca-mi pot fateta toti dintii,inclusiv maselele.si cat costa o fatetare pentru toata gura.multumesc.

Leave a reply

*