Rezectia Apicala – metoda conservativa

N.B. Aceast articol este doar informativ. Nu poate inlocui consultanta de specialitate.

 

In zilele noastre medicina dentara a evoluat atat de mult incat se bazeaza foarte mult pe tehnici de conservare in patologia stomatologica. De la un timp metodele de tratament endodontic au inceput sa castige teren comparativ cu extractia dentara care inseamna inlaturarea in totalitate a dintelui din cavitatea bucala. Gangrena pulpara care este o mortificare septica(prezenta bacteriilor) a pulpei dentare impreuna cu complicatiile acesteia nu se poate trata intotdeauna conservator prin tratament endodontic, astfel s-au gasit metode chirurgicale de tratament pentru eliminarea acestor complicatii. Cea mai folosita metoda chirurgicala folosita in aceste cazuri este rezectia apicala ce consta in inlaturarea varfului (apexului) radacinii dintelui impreuna cu tesutul osos afectat de infectie din jurul dintelui.

Cand este indicata rezectia apicala ?

Pot exista mai multe cazuri in care se realizeaza rezectia apicala si anume :

–          Imposibilitatea permeabilizarii si obturarii(umplerii) canalului radicular cu material definitiv datorita anatomiei diferite de cea fiziologica(normala);

–          Probleme legate de principiile de restaurare protetica ale dintilor respectivi;

–          Leziuni mari la nivelul spatiului ce inconjoara dintele care nu se mai pot rezolva prin tratament endodontic;

–          Fractura radacinii la nivelul 1/3 medii sau inferioare;

–          Esecul realizarii unui tratament endodontic corect;

–          Prezenta unor corpi de-a lungul canalului radicular care impiedica realizarea unui tratament endodontic corect si complet;

In unele cazuri cum sunt tratamentele endodontice nereusite se incearca retratarea pe cale endodontica insa in multe cazuri nu se poate realiza acest lucru, astfel se apeleaza la calea chirurgicala. Sau cazurile in care se observa prezenta unui proces patologic in vecinatatea dintelui se va incerca indepartarea chirurgicala a acestui proces si chiar examen anatomo-patologic pentru a verifica malignitatea acestuia.

In cazul in care avem un dinte care prezinta la nivelul canalului radicular modificari anatomice cum ar fi prezenta calcificarilor de-a lungul canalelor, curbura exagerata a radacinilor impiedicand patrunderea acului pe toata lungimea canalului, sau canale care au un diametru foarte mic fiind foarte inguste, toate aceste conditii ne impiedica sa realizam o curatare pe toata lungimea canalului si obturarea acestuia in intregime.

Dintii care deja au fost tratati din punct de vedere protetic pot sa dea reactii apicale si retratarea endodontica a acestora poate deveni dificila sau imposibil de realizat deoarece unii dinti pot sa devina si mai slabi in urma deschiderii canalului radicular, alti dinti pot sa aib? de-a lungul radacinii pivoti metalici care daca se incearca inlaturarea acestora se poate finaliza cu o fractura radiculara. Astfel rezectia apicala este singura solutie de care dispunem in acest caz pentru a nu compromite dintele.

In cazul in care dintele a suferit un traumatism fizic si s-a produs o fractura in 1/3 apicala(a varfului) a radacinii este posibil ca pulpa dentara de la nivelul fragmentului apical sa sufere un proces de necroza(mortificare) astfel prin rezectie apicala acest fragment este indepartat inlaturand complicatiile.

In cazul in care pe radacinile dintilor se gasesc corpi straini cum ar fi instrumentarul stomatologic(ace rupte), material de obturatie, dispozitive corono-radiculare(DCR) metalice fracturate, astfel aceste materiale impreuna cu fragmentul de radacina afectat vor fi inlaturate prin rezectie apicala.

Cum se realizeaza rezectia apicala ?

Rezectia apicala se poate realiza la toti dintii insa sunt cateva exceptii unde trebuie sa se realizeze cu mare atentie spre exemplu pentru molarul 2 superior si inferior cat si pentru premolarii mandibulari deoarece in dreptul radacinii acestora din urma se afla gaura mentoniera prin care iese pachetul vasculo-nervos mentonier si care poate fi lezat in aceasta manopera chirurgicala.

Indepartarea infectie si a apexului

Primul pas este de realizare a anesteziei loco-regionale pentru a asigura confortul psihic si fizic al pacientului si pentru ca medicul chirurg sa efectueze manopera chirurgicala in liniste. In unele cazuri de pacienti anxiosi, panicosi, cu debilitate mintala se poate utiliza anestezia generala, in ambele cazuri de anestezie pacientul nu va avea nici un fel de disconfort sau durere.

Al doilea pas dupa ce anestezia si-a facut efectul se va realiza o incizie muco-periostala in dreptul radacini dintelui afectat, se indeparteaza mucoasa si periostul(membrana care inconjoara osul ca un scut) descoperindu-se si evidentiindu-se tablia osoasa. Din acest moment se poate trece la trepanarea(„gaurirea”)  osului si indepartarea tesutului bolnav impreuna cu apexul dentar. Dupa acest pas se va trata mecanic canalul radicular ramas, spalat si obturat. Daca nu se poate permeabiliza canalul restant se va aplica un sigilant din material dur. In unele cazuri procesul patologic a fost asa de mare incat in locul acestuia dupa ce s-a realizat chiuretajul(indepartarea) va ramane un spatiu destul de mare care cu greu va fi umplut de catre organism; astfel vom ajuta organismul prin adaugarea de os sintetic sau bio-os.

Adaugarea de os (osteoplastie)

In ultima faza a rezectiei apicale se va realiza sutura plagii(r?nii) cu fire de a?a care nu se resorb si care vor fi indepartate dupa aproximativ 6-7 zile. Specialistul are obligata sa informeze pacientul de alimentatia pe care o va avea si anume alimentele de consistenta moale si evitarea suprasolicitarii masticatiei la nivelul acelor dinti.

Dupa operatie regiunea respectiva se va tumefia pentru o perioada de 1-2 zile care apoi se va retrage. In cazul in care edemul nu se retrage si apar dureri este semn ca s-au instalat procesele septice care vor fi inlaturate cu tratament medicamentos specific.

In urma acestui procedeu chirurgical pacientii nostri au reusit impreuna cu medicul sa pastreze pe arcada dentara dintii respectivi care in mod contrar ar fi fost extrasi.

In cazul in care aveti probleme de genul celor prezentate mai sus va rugam sa va prezentati la clinica noastra Ciso Dental pentru a beneficia de cel mai complet si mai corect tratament pentru ca dintii dumneavoastra sa nu aibe de suferit sau sa fie pierduti.

0 comments

alina

buna ziua acest lucru il am eu de facut pentru ca am un chist…..in primul rand vrea sa stiu daca voi simti ceva in timpul operatiei chiar nimic??????

    Ciso Dental

    Va multumim ca ati intrebat la Clinica noastra.
    In timpul operatie nu ve-ti simnti absolut nimic pentru ca sunteti sub efectul anesteziei, locale.
    Pentru a vedea situatia dumneavostra, va invitam in clinica nostra pentru o consultatie gratuita.

    Prof. Giuseppe Scandale

Leave a reply

*