Replantarea dentara

 

N.B. Aceast articol este doar informativ. Nu poate inlocui consultanta de specialitate.

 

Replantarea dentara este reintroducerea in alveola sa a unui dinte sau mugur dentar indepartat prin traumatism sau in scop terapeutic.

Ce indicatii sunt ?

Indicatia de replantare in scop terapeutic este de exceptie, la dintii pluriradiculari cu gangrena pulpara si canale curbe, impermeabile sau calcificate, cu leziuni cronice periapicale, granuloame interradiculare, perforatii accidentale ale radacinilor si alt leziuni, atunci cand acestea nu pot fi vindecate prin nici o alta metoda de tratament si singura alternativa terapeutica este extractia dentara.  Indicatia de electie pentru replantare o constituie luxatia post traumatica completa a unui dinte frontal.

Pentru ca replantarea sa fie indicata este necesar ca pacientul sa fie tanar, cu stare de sanatate normala, sa nu fi traumat si lezat nici dintele nici alveola in urma extractiei sau a traumatismului, iar contactul dintre radacina dintelui si peretele alveolei sa se realizeze pe aproximativ 2/3 din lungimea radacinii si pacientul sa mentina o igiena bucala riguroasa.

Care sunt contraindicatiile ?

Acestea constau in nerealizarea conditiilor mentionate mai sus, existenta unor afectiuni inflamatorii ale cavitatii bucale sau existenta unor contraindicatii generale.

Cum se desfasoara ?

Pregatirea inainte de operatie(preoperatoriu) consta in igienizarea cavitatii bucale, administrarea de antibiotice incepand cu 2-3 ore inainte de interventie, confectionarea dispozitivului pentru imobilizarea si mentinerea dintelui replantat eventual slefuirea fetei ocluzale(pe care se mesteca) a dintelui replantat. Sunt necesare masuri riguroase de asepsie si antisepsie.

Extractia dentara cat mai putin traumatizanta pentru a nu produce leziuni ale radacinii sau ale peretelui alveolar; dintele este introdus in ser fiziologic cald;

Pregatirea alveolei prin chiuretarea la limitata la regiunea modificata patologic respectandu-se celelalte zone(periodontiul)  de pe restul peretelui alveolar dupa care alveola este spalata si curatata cu ser fiziologic cald introducandu-se un tifon imbibat cu solutii antibiotice.

Pregatirea dintelui se desfasoara cu precautie, radacina dintelui este infasurata in tifon imbibat cu ser fiziologic iar de coroana dintelui se aplica un dispozitiv cuc are dintele este manevrat de medic, astfel se realizeaza tratamentul endodontic pe cale directa sau retrograda(prin varful radacinii), apoi obturatia canalului/canalelor radiculare cu con de gutaperca si endometazona, in caz de necesitatea se va realiza si rezectie apicala.

Replantarea dintelui trebuie realizata cat mai repede dupa extractie, intervalul de timp in care dintele este in afara alveolei nu trebuie sa depaseasca 30 de minute, iar radacinile dintelui trebuie sa fie aplicate cat mai exact pozitiei de dinaintea extractiei.

Imobilizarea dintelui replantat este considerata de unii autori obligatorie iar de alti autori inutila. La un molar replantat care are o stabilitate suficienta si puncte de contact cu dintii vecini, imobilizarea este facultativa(optionala). Dispozitivul de imobilizare (ligaturi, gutiere, atele, etc.) nu trebuie sa lezeze parodontiul marginal(gingie, ligamente, os alveolar) din jurul dintelui replantat. Durata de imobilizare este de aproximativ 3 saptamani. Pentru evitarea traumatizarii plagii operatorii, dintele replantat este scos din ocluzie prin slefuirea cuspizilor si nu este folosit pentru masticatie timp de aproximativ 2 saptamani.

Care este prognosticul ?

Este influentat  in primul rand de intensitatea leziunilor periodontale; de aceea in timpul interventiei periodontiul radicular si alveolar trebuie mentinut umed si dintele cat mai putin in afara alveolei. Rezultatul imediat este in general favorabil; rezultatul indepartat ramane rezervat, procentul de esecuri este insemnat. Durata medie de mentinere a unui dinte replantat este de 3-5 ani dupa unii autori sau 5-8 ani dupa altii. Rezultatul indelungat este invers proportional cu gradul de lezare al periodontiului.  Este bine de retinut faptul ca replantarea dentara este o solutie temporara si ca in final va apare resorbtia radiculara.

Va asteptam la clinica Ciso Dental pentru un consult de specialitate unde veti primi cele mai bune variante de tratament !

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply

*