Parodontoza sau parodontopatia marginala

N.B. Aceast articol este doar informativ. Nu poate inlocui consultanta de specialitate.

 

Ce este parodontoza ?

In termeni medicali se gaseste sub denumirea de parodontopatie marginala iar popular se numeste parodontoza; si reprezinta imbolnavirea prin inflamare de cauza bacteriana a parodontiului marginal care este reprezentat de gingie, ligamentele periodontale, osul alveolar. Aceasta imbolnavire duce la deteriorarea aparatului de sustinere a dintilor avand ca rezultat mobilitatea acestora iar in timp pierderea prematura.

In cavitatea orala exista in mod normal in jur de 400-500 de specii de bacterii care sunt saprofite, adica nu ne fac nici un rau. Ele devin agresive cand mediul in care coexista devine prielnic lor si pre exemplu un mediu prielnic bacteriilor de a se inmulti este atunci cand pacientul nu efectueaza o igienizare corecta a cavitatii bucale neglijand periajul dentar, clatirile orale cu ape de gura, folosirea atei dentare. Aceste bacterii se fixeaza in spatiul dintre gingie si dinte numit sant gingival atacand atat dintele(producand carii) cat si gingia.

Cum stim ca suferim de parodontita marginala (parodontoza) ?

In mod normal gingia are o culoare roz cu aspect de „coaja de portocala” fiind integra atasata de dinti, papila interdentara (gingia situata intre dinti)  nu prezinta semne de  sangerare la periajul dentar.

gingivita

Initial incepe discret fara semne majore cu sangerari usoare ale gingiilor,  sensibilitatea crescuta ale acestora, devin eritematoase(de culoare rosie), se poate observa adeseori depuneri de tartru; in acest stadiu vorbim de o afectiune a gingiilor numita gingivita.

parodontita marginala

Ulterior inflamatia incepe sa se extinda la tesuturile din profunzime cele care au contact cu radacina dintilor si care au rolul de a imobiliza si a sustine dintele in osul alveolar. Dintele incepe sa se mobilizeze datorita faptului ca osul alveolar(care inconjoara dintele) se pierde impreuna cu gingia care se retrage nemaiavand un suport de sustinere iar daca specialistii nu intervin la timp si nu aplica un tratament corespunzator pacientul respectiv risca sa piarda dintii afectati de aceasta boala.

De ce apare parodontita marginala ?

Factorul care determina aparitia bolii este placa bacteriana, aceasta se formeaza la aproximativ o ora de la periajul dentar, asa cum a fost relatat mai sus daca pacientul nu realizeaza o igienizare corecta si completa bacteriile se vor inmulti si vor ataca atat dintii cat si gingiile.

Factorii de ordin local care favorizeaza inflamatia sunt cariile, fumatul, anomaliile dento-maxilare (inghesuiri dentare, spatieri interdentare, rotatii dentare, etc.); factori de ordin general ca tulburarile endocrine, predispozitia genetica, diabetul zaharat, sarcina, etc. Asadar este bine de retinut faptul ca persoanele care au in familie membri cu boala parodontala este bine sa se prezinte periodic la medic pentru consult si de a preveni agravarea bolii daca aceasta s-a instalat deja.

Cum putem preveni aparitia parodontitei marginale ?

1.   IGIENA

In primul rand pentru avea gingii sanatoase trebuie sa avem o igiena bucala corecta, de aceea trebuie sa ne periem dintii de cel putin doua ori pe zi (dimineata si seara), sa ne clatim cu ape de gura, folosirea atei dentare, toate acestea dupa fiecare masa.

2.  VIZITELE LA MEDICUL DENTIST

Pentru ca aceasta boala sa fie prevenita sau sa se instituie tratamentul din fazele initiale ale acesteia daca s-a instalat este recomandat sa ne prezentam la medicul dentist pentru ca numai el poate sa dea un diagnostic corect si sa instituie tratamentul corespunzator formei de boala pe care o avem. Medicul ne ajuta prin prevenirea aparitia bolii efectuand detartrajul si periajul profesional indispensabil inaintea oricarei manopere stomatologice, astfel este inlaturat unul din factorii favorizanti locali (tartrul).

3.  ALIMENTATIA

Trebuie sa fie lipsita de lipide, glucide, carbohidrati, fainoase deoarece favorizeaza multiplicarea si activitatea bacteriilor raspunzatoare de aparitia bolii. Pentru gingii avem nevoie de vitaminele A si C. Vitamina C se gaseste in ardeiul iute, citrice, mere, legume care trebuiesc consumate crude. Alimentele bogate in vitamina A sunt morcovii, spanac, caise, lapte, branza, oua. Nu in ultimul rand valoroasa miere care are proprietati benefice asupra organismului uman, solutiile de miere au in compozitie peroxid de hidrogen (apa oxigenata) care are un rol major impotriva bacteriilor.

Cum se trateaza parodontita marginala ?

Are doua obiective:

–          Stoparea resorbtiei osoase;

–          Reconstructia tesuturilor distruse;

In cazul in care parodontita marginala nu este severa, se va realiza indepartarea depozitelor de tartru in una sau mai multe sedinte in functie de cantitatea de tartru si se realizeaza numai de medicul dentist.

In cazul parodontitei severe se va efectua o manopera chirurgicala sub anestezie locala prin care gingia este indepartata de pe dinte pentru a avea un acces mai bun asupra zonelor dentare unde sunt depozitele de tartru. Aceste depozite sunt indepartate iar gingia afectata este de asemenea inlaturata. Dupa care gingia se sutureaza la loc pe osul alveolar si pe dinti. Daca tratamentul a fost realizat corect si s-au indepartat in totalitate depozitele de tartru si placa bacteriana pacientul nu va mai suferi nici o recidiva a bolii adica aceasta nu va mai reaparea, de asemenea pacientul trebuie sa respecte indicatiile medicului dentist pentru a fi pe deplin satisfacut de rezultatele tratamentului.

Va asteptam la clinica Ciso Dental pentru a fi consultat de specialistii nostri si pentru a combate si trata impreuna aceasta boala.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply

*