Ortodontia si aparatele dentare

 

N.B. Aceast articol este doar informativ. Nu poate inlocui consultanta de specialitate.

 

Ce este ortodontia ?

Este o ramura a stomatologiei care se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor care au o aliniere incorecta (malpozitie), sau sunt rotati, inghesuirile si spatierile dintilor fiind o alta cauza. Frecvent acest gen de afectiuni se intalnesc la copii si la adolescenti, de aceea parintii trebuie sa fie atenti si sa le explice copiilor de la varste mici cum si ce trebuie sa faca pentru a avea dintii sanatosi si pentru a evita acest gen de tratamente cu aparate dentare (ortodontice). Inghesuirile si modul de angrenaj al dintilor in momentul masticatiei vor duce la dereglari in sfera articulatiei temporomandibulare cat si sistemului digestiv.

Ce este tratamentul ortodontic ?

Este o manopera clinica prin care se incearca alinierea dintilor datorita dizarmoniilor acestora. In Romania s-a inteles ca aparatul dentar a devenit o necesitate si nu este doar un lucru purtat ca fiind la moda. Acest tratament se realizeaza atat cu aparate ortodontice fixe cat si mobile si se utilizeaza atat la adulti cat si la copii; la copii se recomanda ca la varsta de sapte ani sa li se faca un consult ortodontic pentru a trata din timp anomaliile dento-maxilare care exista.

Care este varsta limita de aplicare a tratamentului ortodontic ?

Ortodontia nu cunoaste limite de varsta putandu-se trata copii incepand cu varste de 5 ani pana la adulti cu varsta de 40 de ani. Dar cu cat se diagnosticheaza din timp o anomalie acesteia i se pot aplica mai multe optiuni in decursul tratamentului ortodontic.

Cat timp dureaza un tratament ortodontic?

In momentul in care veti fi consultat de specialistii ortodonti ai clinicii Ciso Dental vi se va comunica un timp estimativ al tratamentului deoarece acesta difera de la pacient la pacient deoarece mobilitatea dentara este diferita la fiecare individ. Un tratament ortodontic poate dura pana la 24 de luni dar in cele mai multe cazuri este de 12 luni. In tot acest timp este foarte important ca pacientul sa se prezinte la consultul lunar de specialitate fiind esentiala colaborarea stransa medic-pacient.

Tipuri de aparate ortodontice

I. Aparatele mobile si functionale !

Aparatele mobile sunt indicate in general copiilor care mai prezinta pe arcadele dentare dinti de lapte. Rolul lor esential este de stimulare a cresterii arcadelor dentare sau pentru corectarea unor mici malpozitii. In unele cazuri aceste aparate pot reprezenta singura solutie de tratament doar in cazul in care acestea sunt purtate zilnic tip de cateva ore, sau poate reprezenta doar o ameliorare a situatiei clinice pentru a micsora timpul de purtare al unui aparat ortodontic fix. Sunt realizate din material plastic atribuindu-i-se culori vii pentru a-i atrage pe pacientii tineri.

Aparatele functionale sunt foarte importante si folosite in perioada de crestere a copiilor avand rol de stimulare sau inhibare (oprire) a cresterii maxilarelor, ajuta la corectarea unor obiceiuri vicioase cum ar fi respiratia orala sau sugerea degetului.

II. Aparatele ortodontice fixe !

a. Aparatul dentar metalic

aparat metalic

Este cel mai des intalnit aparat ortodontic fiind usor de purtat. Componentele sale sunt realizate din hotel de inalta calitate.

b. Aparatul ortodontic ceramic

aparat ceramica

Este o alternativa pentru pacientii care doresc ca aparatul sa nu fie foarte vizibil acestea fiind mai estetice, bracketurile(atasate pe fiecare dinte) din ceramica sunt transparente, avand o vizibilitate mai mica atasat pe dinte. Cu aceste avantaje se cere din partea pacientului intretinerea igienei orale.

c. Aparatul ortodontic Speed

aparat Speed

Este o tehnica noua aparuta recent iar pe langa vizibilitatea redusa prezinta cea mai eficienta alinierea a dintilor. Un avantaj foarte mare este faptul ca are o elasticitate care ii permite realizarea unor aliniere complexe in perioade de timp scurte. Materialul din care este conceput este un material din Nichel-Titan.

d. Aparatul ortodontic lingual

apara lingual

Numite si aparate invizibile fiind plasate pe fata interna a dintilor fiind solutia optima pentru pacientii care nu doresc sa se observe aceste aparate. Un avantaj este faptul ca neamai purtand aparatul pe fata vestibulara (vizibila) pacientul poate observa rezultatele din timpul tratamentului. Marele dezavantaj este perioada indelungata de acomodate datorita faptului ca intreg aparatul dentar este fixat pe fata interna a dintilor ocupand din spatiul functional al limbii.

e. Aparatul de contentie

aparat de contentie

Este folosit in faza finala a tratamentului ortodontic pentru a imobiliza dintii in noua lor pozitie corecta. In unele cazuri dintii au tendinta de a reveni la pozitia incorecta de aceea se utilizeaza acest aparat corect si constant. Acesta se poarta de la cateva luni pentru un caz simplu pana la cativa ani pentru un caz complex.

Va asteptam la clinica Ciso Dental pentru a beneficia de consult profesional de specialitate pentru a preintampina orice anomalie existenta sa in curs de instalare.

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply

*