Extractia dintilor temporari(“dintii de lapte”)

N.B. Aceast articol este doar informativ. Nu poate inlocui consultanta de specialitate.

 

Dintii “de lapte” denumiti popular sau dintii temporari sunt dintii care apar primii in gura copilului mic aparand inca de la varsta de 6 luni pana la varsta de 2 ani jumatate cu aproximatie  +/- 1 an. Acestia au un rol important in dezvoltatea aparatului dentomaxilar si al intregului organism al copilului acesta putand sa se hraneasca consumand alimente de consistenta semidura si dura.

Extractia prematura a dintilor temporari duce la anomalii de pozitie ale dintilor permanenti; se va cauta ca printr-o ingrijire adecvata sa se men­tina dentitia temporara, pana la data cand urmeaza sa fie inlocuita de dentitia permanenta. Extractia dintilor temporari devine necesara ori de cate ori se constata ca acesti dinti, prin fenomenele infectioase pe care le intretin, devin un pericol pentru sanatatea copilului. Infectia plecata de la dintii temporari poate cauza fenomene patologice generale sau locale. Acestea pot impune extractia inaintea varstei la care apar dintii permanenti. Indicatia cea mai comuna este extractia la data cand apar cei de inlocuire. Cand la aceasta data dintele de lapte nu se mobilizeaza, nu se extrage decat daca la examenul radiologic se constata ca dintele de inlocuire este in pozitie buna si poate erupe dupa extractia celui de lapte. La copii se va avea o grija deosebita in a se evita durerea, deoarece altfel, el ramane cu o teama care-i va face sa evite tratamentele stomatologice ulterioare. Nu este permis sa se insele buna- credinta a copilului. Sa i se spuna ce i se face, iar el sa se obisnuiasca sa spuna daca-l doare. Anestezia perfecta este deci mai importanta decat la adulti. Pentru extractia dintilor temporari se folosesc in general clesti si mai putin elevatoarele. Sunt clesti special adaptati ca forma si dimensiuni dintilor copiilor.

La maxilarul superior se poate folosi si clestele de premolari iar, pentru mandibula clestele in „cioc de soim”.

Priza se face fara sa se patrunda cu clestele prea profund in alveola, spre a nu leza dintele permanent, lamele clestelui se opresc intotdeauna la coletul dintelui. Se prinde dintele, incarcindu-l la fel ca si la dintii permanenti, fara sa se atinga gingia, si se face extractia cu o miscare bine dozata.

Cu piciorul de ciuta, extractia se poate face cu usurinta iar copilul se teme mai putin. Tehnica este aceeasi ca si la adulti.

Daca coroana este distrusa, iar radacinile nu s-au resorbit, trebuie sa se evite lezarea mugurilor permanenti in timpul extractiei radacinilor; pentru aceasta se va folosi clestele sau piciorul de ciuta, dar niciodata elevatorul cu cioc ascutit.

In extractiile dintilor permanenti la copii, in perioada dentatiei mixte, comportarea va fi aceeasi ca si la adulti; dar se va tine seama de faptul ca copii sunt mai sensibili ca adultii si trebuie evitata cu orice chip durerea. Se va recurge dupa necesitate la anestezia generala. Luxarea trebuie facuta cu grija, spre a nu luxa si dintii vecini permanenti, care au radacini incomplet dezvoltate.

Ingrijirile realizate dupa extractie(Postextractionale)

Dupa extractia dintelui sau radacinii se va controla dintele extras, spre a vedea daca extractia s-a facut sau nu in totalitate. Se da o atentie deo­sebita varfului radacinilor, controlandu-se daca au iesit in intregime si nu au ramas resturi in alveola. Se examineaza plaga alveolara si se cauta sa se vada daca n-au mai ramas mici fragmente din dinte atasate la marginea gingiei, fragmente din dinte sau din obturatii in alveola. Limba fiind anesteziata, este posibil ca asemenea fragmente sa se ga­seasca in cavitatea bucala si de aici sa ajunga in alveola. Cand se fac extractii la ambele arcade, este posibil sa cada fragmente din dintii superiori in alveola inferioara, fara ca bolnavul sa-si dea seama. Daca se constata leziuni care indica posibilitatea unor complicatii vii­toare, se vor lua masuri de prevenire. Un proces de hipercementoza sau de cementita rarefianta denota o inflamatie cronica si deci impune exa­minarea atenta a alveolei. La nivelul alveolei, in urma procesului infla­mator cronic, se pot intalni modificari patologice, care cedeaza foarte lent. In fundul alveolei poate fi o membrana chistica sau tesut de granulatie care poate iesi cu radacina, partial sau in totalitate; daca a ramas in alveola perete chistic sau tesut de granulatie, este necesar sa se faca chiuretajul. Cand tesutul vegetant este mai abundent, se recomanda biopsie, el putand fi un tesut tumoral si nu inflamator. Prin biopsie se poate pune un diagnostic precoce, atat de util in tratamentul tumorilor maligne.

Cu o chiureta de dimensiuni potrivite se chiureteaza intreaga regiune periapicala, indepartandu-se tesutul de granulatie, precum si eventualele mici sechestre. Tesutul de granulatie trebuie indepartat in intregime, dar osul nu trebuie lezat, caci lezarea osului permite raspandirea infectiei, in timpul chiuretajului se va avea in vedere vecinatatea sinusului maxilar, in care se poate patrunde cu mare usurinta. Se aplica un pansament iodoformat si se cheama bolnavul la control peste 24-48 de ore. In locul pansamentului iodoformat, dupa chiuretarea alveolei, ca si in alve­olele mai largi, chiar si dupa extractii mai simple, Nu se  introduc conuri cu sulfatiazol sau sulfatiazol si penicilina calcica care pot deranja pro­cesul de organizare al cheagului. In caz de sangerare mai importanta se mai pot introduce in alveole bureti de fibrina impregnati cu trombina.

Se examineaza marginea alveolei, iar fragmentele detasate de os se inde­parteaza. Crestele osoase ascutite, proeminente, se netezesc, mucoasa se aplica pe os, fara sa mai fie iritata. Alveola dilatata, in vederea extrac­tiei, trebuie redusa la dimensiunea normala, exercitand o mica presiune asupra peretilor sai, cu ajutorul degetului mare si aratator. Daca s-au produs leziuni mai intinse sau existau in prealabil neregularitati mai importante, ele necesita o alveoloplastie.

Cand se banuieste ca dintele n-a fost extras in intregime sau ca eventual au ramas corpi straini in alveola, se recomanda un control radiografic, in caz pozitiv se procedeaza imediat la indepartarea lor. Daca la examenul dintelui nu se constata nimic important, se lasa alve­ola sa se umple cu un cheag normal de sange. Prin organizarea acestui cheag se produce vindecarea. Cheagul sanguin este cel mai bun pansa­ment al alveolei.

Daca alveola este goala unii autori recomanda tamponarea alveolei cu un tifon iodoformat, imbibat cu mastisol spre a impiedica accesul salivei. Se mai pot aplica peste plaga tampoane de comprese, pe care bolnavul le strange intre dinti. Sub acest tamponament se formeaza un cheag care inchide plaga. Se atrage atentia bolnavului sa nu-si examineze alveola cu limba, sa nu suga si nici sa nu-si clateasca abundent gura in primele 24 de ore, caci prin toate acestea deranjeaza cheagul sanguin si favorizeaza aparitia unei alveolite. Daca in cursul extractiei gingia a fost traumatizata, zdrentuita, se recomanda aplicarea unor suturi cu fire de pozitie.

Pentru prevenirea durerii se administreaza antialgice, care actio­neaza dupa trecerea anesteziei.

In urma unei extractii necomplicate, alveola ocupata de cheagul san­guin se epitelizeaza aproximativ in doua saptamani.

Pentru mai multe lamuriri va asteptam la clinica noastra Ciso Dental unde expertii nostrii va vor ajuta cu cea mai mare placere. Va asteptam !

0 comments

dana

din cauza unui dinte de lapte care nu a fost scos la timp mi.au crescut dinti de jos inghesuiti si strambi..acum ce sa fac sa.l scot?se mai reorganizeaza ei?am 25 ani.multumesc…

  Ciso Dental

  Va recomandam sa faceti o consultatie la medicul ortodont pentru o mai buna evaluare a situatiei dvs. Prima consultatie este gratuita.

NELY

AM O FETITA DE 4 ANI SI 7 LUNI,DE VREO 6 LUNI A INCEPUT SA I SE CARIEZE MASELUTELE SI DINTISORII DE SUS FATA.DAR SE SI MISCA 2 DINTISORI.AM FACUT RADIOGRAFIE DENTARA .AM DUSO LA DENTIST PENTRU COPII,SI MIA SPUS CA TREBUIE MASELUTELE CURATATE SI PLOMBATE IAR DINTISORII CARE SE MISCA TREBUIE SCOSI.NU STIU CE SA FAC!CINE POATE SA MA SFATUIASCA SA MI SCRIE CE SA FAC.VA MULTUMESC DIN SUFLET!VA DORESC SANATATE SI TOT BINELE DIN LUME!

elena

buna ziua, am un baietel de 6 ani si cateva luni la care dintii de sus fata sunt rosi pana la radacina de ceva vreme si acum ii creste ceilalti…..dar un pic mai in spate de aceste radacini ale anteriorilor.nu stiu ce sa fac,doar consult stomatologic,vroiam sa stiu daca e ceva mai grav….

rodica

am scos dintii de lapte au trecut 2 luni si cei temporali nu se vad …cand o sa inceapa sa creasca o sa mai creasca? astept raspuns urgent va rog … multumesc

  Ciso Dental

  In primul rand va multumim ca ati ales clinica noastra CISO,clinica de implantologie si sanatate orala.
  Depinde de varsta de Dv. Probabil aveti agenesie. Trebuie sa facem o radiografie endorala.

  Sarbatori Fericite!

cernat monica

Buna ziua. am o fetita de 5 ani si 8 luni, caruia i au crescut deja doi dintisori in spatele celora de lapte. tin sa mentionez ca dintii de lapte nu sunt nici macar cariati. ce sa fac?cum sa procedez? multumesc. astept raspuns. va rog frumos

  Ciso Dental

  In primul rand va multumim ca ati ales clinica nostra, CISO. Pentru o evaluare corecta este necesar sa veniti la o consultatie gratuita oferita de domnul profesor Giuseppe Scandale, dar in princiu trebuiesc extrasi cei doi dinti de lapte pentru a crea spatiu celor definitivi.

cernat monica

Buna ziua. am o fetita de 5 ani si 8 luni, caruia i au crescut deja doi dintisori in spatele celora de lapte. dintii de lapte nu sunt nici macar cariati. ce sa fac?cum sa procedez? multumesc. astept raspuns. va rog frumos

  Ciso Dental

  E normal ca la 5 ani sa cresca primul dinte permanent.
  Recomandarea noastra este sa faceti cate un control la fiecare 6 luni. Cititi cu atentie blogul nostru Dantura si scoala.

mihaela

Buna ziua.
Baietelului meu de 5 ani i se clatina un dinte si io durea. Am fost la stomatolog si a spus ca nu vede un dintele definitiiv. Nu stiu cum a dedus asta, ca nu i-a facut radiografie. Dupa trei zile i-a cazut un dinte din fata si am observat ca deja i-a aparut dintele permanent mai in spate de locul unde era cel de lapte. Va trebui sa poarte aparat ? Vor trebui scosi ceilalti dinti de lapte din fata sa nu apara cei definitivi tot asa, in spatele lor ? Trebuie sa io vada un ortodont ?
Va mulumesc.

  Ciso Dental

  Va multumim ca ati ales clinica noastra.
  Se poate sa punem aparat chiar daca este mic copilul, pentru a va da un raspuns mai exact privind extractiile celorlalti dinti ne-ar fi de mare ajutor o radiografie. Va invitam la o consultatie oferita de domnul profesor Giuseppe Scandale pentru a gasi o solutie pentru cel mic.

  O zi frumoasa

  ?clinica CISO

Irinka

Buna ziua!
Am o fetita de 1 an si 7 luni care s-a lovit la unul dintre incisivii centrali de sus. Acum i se misca. Am fost la control si nu i s-au dat sanse prea mari sa se sudeze. In cazul in care dintele ii va cadea sau va trebui sa il scoatem noi care ar fi consecintele? Ce ne recomandati?
Multumesc!

  Ciso Dental

  Pentru a va putea da mai multe informatii va invitam la o consultatie de specialitate gratuita cu Prof Dr Giuseppe Scandale , directorul clinicii. Dupa examinarea fetitei va putem spune cu siguranta daca dintisorul este rupt sau doar luxat si ce consecinte poate avea asupra fetitei pierderea acestuia. pentru mai multe informatii nu ezitati sa ne contactati prin mail sau telefonic.

Monica

Buna ziua am o fetita de 5 ani si acum 2 zile am observat ca are o gaura foarte mica pe un dinte de lapte dar nu este cariat este foarte alb si nu are dureri si nici puroi nu a facut. Ce este de facut. Multumesc mult

cristina

Buna ziua!Am 23 de ani dar dintele canin sting nu mi-a cazut.Problema este ca cel permanent mi-a crecut in spatele lui..ce se poate de facut,se aplica bracket sau mai este vre-o solutie?Multumesc.

Leave a reply

*