Extractia dentara

Definitie:

Extractia dentara sau exodontia cum o mai numim noi specialistii este o metoda chirurgicala prin care un dinte este extras din cavitatea orala.

Cine realizeaza extractia?

Aceasta poate fie efectuata de medicul dentist, fie de chirurgul oro-maxilo-facial care are o experienta si o pregatire mai solida, in mod special atunci cand pot sa apara unele complicatii.

La clinica Ciso Dental realizam atat extractii obisnuite cat si extractii complexe(“chirurgicale”) in cazul molarilor de minte inclusi.

Specialistii nostri va garanteaza in cazul unei extractii ca veti avea parte de o anestezie de calitatea superioara care va asigura desfasurarea procedurii chirurgicale fara ca dumneavoastra sa aveti vreun disconfort fizic sau psihic.

De ce se face extractia?

Sunt foarte multe situatii in care se practica extractia dentara insa unul din motivele cele mai intalnite in stomatologie este eruptia partiala a dintilor, asa numitii dinti inclusi care apar frecvent la molarii(maselele) de minte. Dintii partial inclusi favorizeaza ca bacteriile si resturile alimentare sa patrunda sub gingie si sa produca infectie care poate ajunge la osul maxilar.

Un alt motiv foarte important datorita caruia se realizeaza extractia este binecunoscuta carie dentara care realizeaza o distructie masiva a dintelui acesta din urma nemaiputand fi salvat.

Cand nu se indica extractia?

Cand beneficiati de consultatia specialistilor nostri e posibil ca acestia sa va recomande cateva alternative in schimbul extractiei, chiar daca aceasta manopera este mai putin costisitoare, pe termen lung, poate reprezenta cea mai costisitoare.

In momentul in care s-a realizat extractia in locul acelui dinte va ramane un spatiu care cu timpul va fi ocupat de dintii invecinati, deci se va realiza o migrare a celorlalti dinti, astfel realizandu-se o adevarata problema din punct de vedere al muscaturii dumneavoastra si al articulatiilor maxilarelor. Dintii migrati isi vor modifica pozitia si vor fi mai greu de igienizat si curatat cu periuta dentara favorizand astfel aparitia cariilor si imbolnavirea parodontala.

In concluzie, ca sa nu aveti neplaceri pe termen lung veti primi recomandarile optime pentru situatia dumneavoastra de la specialistii Ciso.

Ce facem inainte de extractie?

Pacientul trebuie sa stie ca aceasta procedura necesita anestezie loco-regionala ceea ce implica cooperare din partea lui prin realizarea unei consultatii de specialitate din partea medicilor nostri in care se vor mentiona toate antecedentele medicale(afectiuni de ordin general, stomatologic, interventii chirurgicale mai vechi, reactii alergice, tratamente medicamentoase avute in trecut sau in prezent) si antecedentele dentare(daca ati mai fost la medicul dentist, ce manopere vi s-au realizat in trecut, etc.).

Urmatorul pas este realizarea unei radiografii la dintele/dintii respectiv(i), pacientul nefiind nevoit sa se deplaseze in alta locatie pentru realizarea acesteia deoarece la clinica Ciso Dental avem aparatura de inalta performanta in departamentul de radiologie chiar in incinta clinicii.

Cum se realizeaza extractia?

Dupa ce specialistul nostru a realizat consultatia si a analizat radiografia se va trece la actul terapeutic.

Initial se va realiza o anestezie loco-regionala la standarde superioare, folosim in clinica noastra anestezice moderne impreuna cu seringi si ace atraumatice pentru a asigura confortul maxim, insa inainte de toate se va aplica un anestezic topic (local), practic pacientii nostri au afirmat ca nu au avut nici un disconfort, nu au simtit absolut nimic in timpul anesteziei si respectiv extractiei.


In lateral am reprezentat procedura intr-un cadru animat.

Dintele care prezinta o radacina implantata in osul maxilar, iar spatiul ocupat de radacina se numeste alveola. Radacina este mentinuta in alveola prin intermediul unui ligament(periodontal). Astfel specialistii nostri vor sectiona acest ligament si vor largi alveola cu ajutorul unor instrumente speciale in functie de dintele care urmeaza a fi extras.

Ce este extractia complexa (chirurgicala)?

In unele situatii este posibil ca specialistii nostri sa se confrunte cu cazuri mai deosebite a caror rezolvare impun o atitudine chirurgicala, aici fiind vorba despre molarii de minte inclusi despre care am mentionat mai sus, dintii cu anchiloza dentoalveolara care previn eruptia in totalitate la tineri, resturi radiculare vechi care au ramas in maxilar.

Aceasta procedura chirurgicala nu presupune ca pacientul sa aibe vreun disconfort sau sa simta durere, cel mult puteti simti doar senzatia de presiunea pe care o aplica medicul in timpul extractiei.

La clinica Ciso Dental aceasta manopera se realizeaza in cele mai moderne si optime conditii cu aparatura de ultima ora si instrumentar specific fiecarui dinte manevrat de specialistii nostri cu pregatire in chirurgie oro-maxilo-faciala.

Indicatii dupa extractie:

 1. Compresele vor fi tinute strans intre dinti timp de doua ore
 2. Dupa doua ore aruncati compresele, nu clatiti cu nimic si nu sugeti locul extractiei deoarece puteti indeparta cheagul de sange care se formeaza acolo impiedicand vindecarea rapida.
 3. Incercati sa nu fumati timp de 24 ore.
 4. Dupa ce trece efectul anesteziei si apar dureri putei sa le calmati cu antialgice(ketorol, ketonal, algocalmin, antinevralgic)
 5. Mancati peste 3 ore de la extractie pe partea opusa, alimente la temperatura camerei
 6. Daca durerile persista si dupa 24 de ore iar la locul extractiei este sangerare continua reveniti la consult sau anuntati-ne.
 7. Sunt contraindicate lactatele

Astfel va asteptam sa veniti cu incredere la clinica noastra Ciso Dental unde veti gasi specialisti, medici dedicati profesional acestui domeniu in scopul de a va alina suferinta si de a gasi impreuna cele mai bune solutii in cel mai scurt timp.


0 comments

elena

As dori sa stiu daca o infectie a gingiei sau a molarului poate fi detectata printr-o simpla radiografie a dintelui. Asta in cazul unei extractii? Multumesc!

  Ciso Dental

  Da sigur ca se poate. Orice infectie se vede pe o simpla radiografie.

Dascalescu

Mi-am extras un molar de minte pe partea stanga sus. Era iesit normal, aliniat. L-am extras pentru ca molarul vecin trebuia imbracat cu o coroana si nu era destul loc pentru operatiunea de slefuire, punere coroana. Intrebarea mea este: molarul vecin cu coroana va avea tendinta sa migreze spre molarul de minte lipsa? Molarul de minte era foarte in spate (in obraz) ; in locul molarului de minte se va forma destul os, sau se va acoperi cu gingie si astfel molarul vecin nu va mai putea migra??????? In general, molarii migreaza spre locul maselelor de minte????

Multumesc anticipat

  Ciso Dental

  Buna, nu am inteles de ce s-a extras molar in spatele. Doar pentru slabire dinte inainte? Mi se pare straniu… Normal, dinti migreza in directie de gol. Stati linistita: daca a fost extratie curata si sterila, se formaze os. Prof. G. Scandale

Leave a reply

*