Durerile de dinti

… se pot preveni

Giuseppe Scandalede dr. Giuseppe Scandale.

Pe toti ne-au durut, macar o data, dintii. Doar in Romania, cel putin 70% din populatie este afectat de aceasta « durere ». Hai sa incercam sa vedem care pot fi cauzele cele mai frecvente ale acestei dureri care, de multe ori, ne ia prin surprinde si cu o intensitate atat de mare incat ne face sa zicem ca ar fi mai bine sa nu mai avem dinti.
Cauzele principale ale durerii de dinti sunt, cu siguranta, cariile, apoi abcesele, pulpitele si gingivitele.

Cariile
Caria este principala boala a dintilor, care cauzeaza o pierdere progresiva a calciului si distrugerea tesuturilor tari ai dintilor. Cauza principala a formarii lor este placa bacteriana, o pelicula care poate sa acopere dintii si gingiile, formata din bacterii amestecate cu saliva si cu resturi de mancare. Placa este mai evidenta in zonele mai putin curate.
Bacteriile prezente in placa gasesc in amestecul dintre saliva si resturile alimentare un “teren de cultura” prielnic pentru a se dezvolta. Contactul cu substante zaharoase (derivate din dulciuri, dar si din paine si pasta) favorizeaza fermentarea bacteriilor si producerea de acizi care pot sa atace invelisul dintelui. Astfel, bariera dura a smaltului este decalcifiata, provocand cavitati de diferite marimi in interiorul sau. Si atunci apare o mica pata opaca sau inchisa la culoare. Cu aceasta eroziune initiala, care nu provoaca inca durere, bacteriile pot sa ramana in interiorul stratului mai profund al dintelui, numit dentina, si sa ajunga, in final, la partea centrala, numita pulpa, bogata in vase sanguine si terminatii nervoase. Si atunci sa vezi durere! Cu intrarea cariilor in straturile mai profunde ale dintelui creste si sensibilitatea la cald si rece, dar si la cele mai mici presiuni externe. Cand ajunge la pulpa, durerile pot deveni insuportabile, chiar si in lipsa stimulilor externi.

Atacul acid este maxim in primele zece minute dupa masa, iar fermentarea bacteriilor este extrem de activa in timpul noptii. Din aceste motive este important sa ne amintim sa ne spalam pe dinti dupa fiecare masa, dar si seara inainte de culcare. Acest obicei sanatos trebuie sa inceapa de la cea mai frageda varsta. Factorii care pot sa favorizeze aparitia cariilor includ si predispozitia familiara, defectele de aliniere a dintilor, prezenta protezelor si a obturatiilor ineficiente. Asa-zisele “plombe” trebuie controlate periodic de catre medicul dentist.

Dintii cei mai afectati de carii sunt cei din ultimul rand, molarii, urmeaza apoi premolarii, caninii si incisivii.
Molarii sunt, in mod deosebit, expusi formarii carilor pentru ca sunt principalii dinti implicati in masticatie. Si asta pentru ca au si o suprafata destul de mare si sunt primii care vin in contact cu mancarea, care poate sa ramana blocata in striatii si in spatiile dintre dinti.

Abcesul
Este vorba despre o punga de puroi, colectat in interiorul radacinii sau in pulpa dintelui.
Aceasta punga se formeaza din cauza infectiei si distrugerii zonei afectate. In functie de originea lor, putem distinge doua tipuri de abcese:
Abces periapical
Este vorba despre inflamarea zonei profunde a dintelui, unde se afla pulpa. Pe scurt, acest tip de abces este diagnosticat cu numele de pulpita. Cum apare ? In majoritate cazurilor din cauza ca o carie profunda a fost neglijata. Atunci cand simtim durere din cauza unei carii, trebuie sa mergem imediat la stomatolog pentru tratament.
Chiar daca nu mergem la dentist, durerea va trece mai devreme sau mai tarziu, insa bacteriile si produsul descompunerii lor se muta in partea interna a dintelui pana ajunge in jurul radacinii, in os si in gingia din jurul acestuia, unde formeaza o punga de puroi.

Abcesul paradontal lateral
Cand intr-un dinte se formeaza un sac paradontal, in acesta isi fac “cuib” bacteriile care, proliferand, dau nastere infectiilor si puroiul.

Simptome
Când avem de-a face cu abcesul periapical dintele este, de obicei, împins înafar?, mobil ?i sensibil la atingere. Durerea este atât de puternic? încât nu te las? s? dormi, fiind de multe ori asociat? ?i cu umflarea zonei respective sau a unei zone mai extinse. Se poate înregistra ?i febr? ?i durere ganglionar? în zona afectat?.
Abcesul paradontal lateral este asem?n?tor celui periapical. De fapt, se manifest? prin durere acut? ?i sensibilitate ?i las? un gust r?u în gur?. Dintele este mobil ?i sensibil la atingere, la fel ?i gingia ?i zona înconjur?toare dintelui bolnav. De obicei este vorba despre o pung? foarte profund? cu puroi, de unde lichidul iese cu u?urin??. ?i în acest caz pacientul poate avea febr?.

N.B. Aceast articol este doar informativ. Nu poate inlocui consultanta de specialitate.

 

Tags are not defined for this post

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply

*