Caderea dintilor: solutii moderne pentru oameni moderni

“Pierderea unui organ, sau mai bine zis a functiei sale, este substituita cu un artificiu definit Proteza”.

Pierderea unui organ sau, mai bine-zis, a functiei sale, este substituita cu un artificiu denumit proteza, in toate domeniile medicinei. Exista proteze mari si mici: pentru maini, picioare, valvulele cardiace, dar si pentru auz si vaz. Ochelarii sunt, de fapt, niste proteze.

In campul stomatologiei exista doua categorii de proteze: cea fixa, pe care pacientul nu o poate scoate si care in mod normal este cimentata, si proteza mobila. Pana acum cativa ani pierderea dintilor era inlocuita cu proteze numite punte de legatura, care erau legate de dintii vecini. Atunci cand nu mai exista nici dinti laterali de care sa se prind? proteza, singura solutie ramane cea mobila. Aceasta se ancoreaza si se sprijina de elementele ramase.

Protezele mobile distribuie catre dintii ramasi fortele care, in mod normal, se pun in functiune in timpul masticatiei si deglutitiei. Acesti dinti devin solicitati in exces, determinand o absorbtie a osului din jur. Protezele partiale sau puntile, fiind fixe, necesita o igiena corecta, in timp ce protezele mobile trebuie scoase mereu si curatate bine.

In ultimii ani, tehnicile si materialele folosite au permis obtinerea protezelor dentare perfect asemanatoare cu originalul si care nu ies in evidenta deloc. Avand ca obiectiv imbunatatirea starii de confort a pacientului, specialistii incearca mereu sa propuna o proteza fixa, pentru a evita disconfortul uneia mobile: sa nu se miste, sa nu se vada. Din acest motiv, poate exista tendinta de a amana in timp reabilitarea cu proteza, pentru a amana un rezultat nesatisfacator din punct de vedere estetic.

Astazi, optiunile terapeutice si tehnologice ne permit sa obtinem rezultate perfect identice cu dintii naturali, dar si care suplinesc 100% atat lipsurile dentare, cat si tesuturile moi si osoase. Intalnim des pacienti care au pierdut mai multi dinti. Evolutia societatii si a starii generale de sanatate vor aduce in clinicile de stomatologie din ce in ce mai multi pacienti chiar de la primul dinte pierdut. Acestia vor o reconstructie atat de dragul esteticii, dar si pentru a recupera masticatia completa si corecta. E de retinut faptul ca pierderea unui dinte sau a unei masele va aduce cu sine importante schimbari si ale celorlalti dinti.

Exista si un procent de 3-4% din populatie care prezinta din nastere lipsa cel putin a unui dinte (agenezie dentara). In aceste cazuri medicul stomatolog trebuie sa intervina la varsta frageda, pentru a evita eventuale modificari de pozitie a celorlalti dinti. La sfarsitul dezvoltarii oaselor, adica in jurul varstei de 18-19 ani, cu ajutorul implantologiei se va compensa in mod definitiv absenta elementului sau elementelor dentare ne-nascute. Este clar ca, tinand cont de varsta frageda, trebuie sa ne gandim la scop, la durata reabilitarii si la estetica, corelate cu sperantele pe care si le pun tinerii pacienti (mai ales de sex feminin) in aceste tratamente.

Este posibil ca aceste lucrari sa fie efectuate cu materiale naturale, ca zirconiul, pentru punti chiar si de doar trei elemente, fara ca acestea sa poata fi vreodata deosebite de dintii naturali.

Exista si reabilitarea in ceramica integrala care confera un aspect cu totul natural, identic cu dintii din jur.
In cazul in care se intervine cu implanturi, metodele chirurgicale folosite de catre stomatolog in pozitionarea corecta a acestuia cu tehnici de reconstructie osoasa si gingivala, impreuna cu acuratetea lucrarii executate de specialistii in tehnica de laborator, reusesc cu brio sa ascunda absenta dintilor naturali si prezenta protezelor.

Pentru intrebari si detalii suplimentare, va astept mail-urile la adresa: office@cisodental.ro

Tags are not defined for this post

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply

*